Terwijl het plein in de hoofdstad Tirana zich vulde met toeschouwers, stapten 12 jongeren in het midden van hen om een levensechte musical op te voeren.

Na de uitvoering, verspreidde 50 vrijwilligers uit verschillende evangelische kerken uit de directe omgeving zich onder de mensen en deelden boeken en folders uit met antwoorden op vragen over Jezus. Ook deelden zij gratis T-shirts uit om een prikkel te geven in gesprek te gaan.

Deze musical op 13 juni, door 12 jongeren van de Kombinat Kerk van de Nazarener, was een geloofsopbouwende uitdaging om de jongeren te leren hun geloof makkelijker te delen in een cultuur waarin over Christus niet gesproken wordt, vertelde Ergest Biti, een jongerenwerker in de kerk.

Dit concert maakte deel uit van de Albanese Evangelische Alliantie, youth three-month cross denominatie “Season of Service”.

Deze werd later die maand gevolgd door een grote evangelisatie actie “Tirana Fest”. Biti samen met predikant van de Kerk van de Nazarener in Gorrein Lusjne, had het idee voor de musical, maar wisten dat zij dit niet alleen zouden kunnen. “Onze kerk is niet groot en we hebben nog niet zoveel helpers”, zei Biti.

Operatie Mobilisatie kwam om de Nazarener jeugd te trainen en de andere evangelische kerken stemden ermee in om helpers te sturen om onder het publiek over Christus te spreken.

Een plaatselijk radiostation nodigde Biti uit, met één van de trainers van Operatie Mobilisatie, voor een live uitzending, wat meer bekendheid gaf aan de kerk.

Na deze voorstelling hebben meerdere nieuwe mensen de kerk van de Nazarener in Kombinat bezocht, die daar dichtbij is, aan de rand van Tirana.

De evangelische samenwerking is niet gestopt na dit concert. Via de Alliantie heeft de Kombinat kerk Christelijke artsen gevraagd om hen gratis te komen helpen met een medische kliniek in de laatste week van Juli. Zeven artsen en 3 verpleegkundigen werkten mee en hebben meer dan 100 mensen geholpen. Zij controleerden op hoge bloeddruk en diabetes en andere consulten. “Zij lieten werkelijk Gods Liefde voor mensen zien”, zei Biti.