13 oktober 2014
Vandaag vroeg op om het ontbijt in de kerk te gaan gebruiken. Om acht uur worden we daar verwacht.  Ja, ja, vandaag gaan de handen definitief en eensgezind uit de mouwen.  De bedoeling is dat we vandaag in grote lijnen onze werkzaamheden voor de komende dagen in kaart gaan brengen.  Zoals bekend was is er veel te klussen en wat dit betreft hebben we als echte Nederlanders een naam hoog te houden!  Gisteravond zoemde het tijdens het avondeten al van de klustips en ideeën die we hier wel even in praktijk zouden gaan brengen. 
Gelukkig zijn we ons ook bewust van het cultuurverschil wat hier zeer waarschijnlijk een rol zal gaan spelen.  Gods Geest heeft  (en geeft) het vermogen om allerlei verschillende mensen samen te binden en één te maken.  We gaan hier ons vertrouwen op stellen en dan kan het niet anders of het komt goed.
‘Vele handen maken licht werk’  is een cliché en zoals de meeste cliché´s ook heel erg waar.  Vandaag zijn er door die vele handen bergen verzet, niet alleen op het gebied van de renovatie en bouwactiviteiten, maar ook wat betreft het sociale aspect.  Onderling verliep de communicatie goed en konden we ook contact leggen met een groep senioren, zoals we ze in Nederland zouden noemen.  Er was iemand aanwezig die Engels verstond en als tolk optrad, wat alles makkelijker maakte. Grappig was dat de mensen  onder andere erg geïnteresseerd waren in een prijsvergelijking tussen  Roemeense en Hollandse waren. Met behulp van reclame folders werd onder veel gelach allerlei informatie op dit gebied uitgewisseld.

14-10-2014
De vierde dag zal, als het goed is ongeveer hetzelfde verlopen als gisteren.  We bidden om bescherming en een goede samenwerking.  De predikant van deze gemeente, pastor Relu, werkt zelf keihard mee. Een van origine Engelse aannemer, die deze week ook hier is om te helpen, was ooit de werkgever van pastor Relu, dus kan de gemeente hier profiteren van de veelheid van gaven van hun predikant.
Vandaag gaan zijn we ook bij twee groepen senioren geweest en is er in de middag met een groepje kinderen wat leuks gedaan. 
De groep senioren die vandaag naar de kerk kwam,  was kleiner dan gisteren. Roberta vertaalde voor ons. Wat we begrepen is dat de meeste van hen het moeilijk hebben, onder andere omdat hun kinderen niet meer in Roemenie wonen. Eenzaamheid is een groot probleem.  De vrouw die deze groep leidt, is voor hen een hulp en steun. Toch werd er ook gelachen en merkten we dat de vrouwen ook steun hadden aan elkaar.  Met het voorlezen uit de Bijbel en gebed werd de ochtend afgesloten.
In de avond zijn er een paar van ons met pastor Relu naar een dorpje verderop gereden, om daar op bezoek te gaan bij mensen thuis.  Zij zijn om verschillende redenen niet in staat om de kerk in Sighişoara te bezoeken.  Daniëlle hoorde dat het een erg bijzondere ervaring is geweest voor degenen die met pastor Relu meegingen. Alex vertelde dat je goed kon merken dat mensen echt verlangden naar meer kennis van de Bijbel en het heel fijn vonden dat pastor Relu hen bezocht en aandacht voor hen heeft op deze manier.  Ook kon je merken dat veel van hen het soms wat moeilijk hebben in het dagelijks leven.
Uiteraard is er vandaag ook stevig geklust.  Door het aanbrengen van gipsplaten zie je al ongeveer hoe de verschillende ruimtes eruit zullen komen te zien.  Daarnaast worden er nog andere dingen gedaan, zoals het verbeteren van de trap en  het  renoveren van een gedeelte van het parket in de kerkzaal.  Die was bol komen te staan en wordt nu vervangen door plavuizen.  We werken samen met nog een paar Roemeense bouwvakkers en dat verloopt allemaal goed!

Vanavond hebben we met het grootste deel van de groep gezellig samen pizza gegeten in Sighişoara.

Kijk voor meer foto’s in het fotoalbum.