Menswaardigheid, aanwezigheid en solidariteit – De handen en voeten van Christus zijn

Menswaardigheid: Is geen statistiek

walid-greecewalid-greece2

Walid, zijn twee kinderen en zijn zwangere vrouw verbleven dit voorjaar in het Idomeni vluchtelingen kamp in Griekenland. Enkele van onze Nazarener broeders en zusters bozochten hen.

Bekijk deze video (in het Engels) om hun verhaal te horen.

Hij heeft vertrouwen dat zijn vrouw hun kind niet zal baren in een tent en ze verlangen naar een beter leven ver van de oorlog.

In gesprek met onze Nazarener broeders en zusters vertelde hij: “We zijn geen kippen. Je kunt ons niet alleen maar eten, kleding en onderdak geven en dan denken dat dit genoeg voor ons is.” Wat hebben deze vluchtelingen dan nodig?
Sinds enkele maanden ligt de focus van de Nazarener vrijwilligers op het terugbrengen van de menswaardigheid. Dorothy Tarrant beschrijft het als volgt: “Ons doel is om de vluchtelingen te laten voelen als mensen en geen nummer. We komen in de kampen om ze te helpen met lesgeven en ontspanning, maar ons doel is altijd om manieren te vinden om met ze te communiceren, relaties te bouwen en om naar hun verhalen te luisteren.

Anderson Sanchez is een jonge man uit Colombia/Verenigd Koninkrijk. Hij ontmoette in het Hercules kamp de mensen door voetbal en kaartspelletjes. Hierdoor zagen ze hem als een vriend in plaats van een buitenlander.

Bekijk zijn video:
https://www.youtube.com/watch?v=9oS1BdJ6kns

Update: Tijdens de M+Power Eurasia Mission Orientation in Hongarije begin september, hoorde we dat Walid en zijn familie in Roemenië terecht zijn gekomen. Zijn vrouw heeft in juli een dochter gebaard.
@CouragefortheJourney

Aanwezigheid

In Centraal Europa focust de Kerk van de Nazarener zich op het aanwezig zijn in vluchtelingenkampen en asielzoekerscentra. Chris Lewis, die met zijn vrouw in Kroatië werkt, benadrukt liefde, aanwezigheid en een luisterend oor. Het kost meerdere gesprekken om de vluchtelingen (of iedereen) beter te leren kennen. Dat betekent blijven investeren in tijd en moeite.

Chris deelde dat na 8 maanden tonen van liefde, investering van tijd en met de hulp van de Heilige Geest, 8 mensen gedoopt zijn. Prijs de Heer!

Wat kan God nog meer doen door mensen die zich in willen zetten om Zijn liefde te tonen?

anderson-chris
(Anderson Sanchez & Chris Lewis)

Solidariteit

Terwijl ik dit artikel schrijf, moet ik bekennen dat ik constant het woord “vluchteling” heb gebruikt. Dit is eenvoudiger om te schrijven. Maar deze mensen, voornamelijk uit Syrië, zijn mensen zoals jij en ik die alleen in een bepaalde (vervelende) situatie terecht zijn gekomen. Door het erkennen van dit verschil is al een stap voorwaarts in het terugbrengen van hun menswaardigheid.

Solidariteit is de moedige stap om met een ander mee te lopen, zodat we de beperkingen van hun wereld zelf kunnen ervaren. Het doel van solidariteit, zoals Teanna Sunberg het omschrijft, is gebruik maken van onze kracht en middelen om iemand te laten horen, die geen stem heeft om zich te laten horen. Hierdoor kunnen we met God de dingen breken die hen vasthouden.

We zijn als Kerk geroepen en in staat om te pleiten voor de “minste onder ons” (Mattheus 25), om onze verhalen met anderen te delen en simpelweg met een ander mee te lopen in hun leven waarin de realiteit anders is dan die van ons.

Hoe deel jij je leven met de mensen om je heen?

http://time.com/4269714/syrian-refugee-girl/

Heeft de vluchtelingen situatie jouw hart geraakt het afgelopen jaar? Wil je deel uitmaken van een Nederlands team om aan deze Syrische vluchtelingen te laten zien dat zij meer zijn dan een nummer?

MELD JE AAN

 

[button-blue url=”https://goo.gl/forms/XxlfaRcL1S4TpFSe2″ target=”_blank” position=””]MELD JE AAN[/button-blue]

Van 15 oktober t/m 25 oktober gaat ons district een team sturen naar Katerini, Griekenland.
Maximaal 10 deelnemers
De kosten voor de vlucht (met Transavia vanaf Schiphol): ongeveer €358 (gezien op 9/9/16)
Autoverhuur, eten, hotelverblijf: €410
Totaal: €768

Mogelijke voorbereidingsdata: Zondagmiddag 2 of 9 oktober te Dordrecht

Deadline voor aanmelding: 25 september a.s.