Monico Boseff is de vrouw in het midden met de zwart/wit gestreepte jurk

Op 21 mei verleende Jill Biden aan Monica Boseff, directeur van de stichting “Open Door” en de vrouw van de predikant van de Boekarest Blessing Kerk van de Nazarener, de US Department of State Award. Deze award is bedoeld voor mensen die hun leven geven voor de bestrijding van mensenhandel.
De vrouw van de Amerikaanse vice-president Joe Biden was woensdag aanwezig bij de Roemeens-Amerikaanse stichting in Boekarest, waar zij vertegenwoordigers van vele andere non-profit organisaties die aan de bestrijding van mensenhandel werken, ontmoette. Daarnaast waren er ook slachtoffers van mensenhandel aanwezig. Ook Romulus Ungureanu, de directeur van de National Agency against Human Trafficking was daarbij aanwezig.

Gedurende de persconferentie deelde Jill Biden mee dat Monica Boseff, directeur van de stichting “Open Door”, degene is die dit jaar de US Department of State’s  TIP (Trafficking in Persons) Hero award krijgt. Deze onderscheiding waardeert het werk van degene die hun leven inzettten tegen mensenhandel. Er zijn slechts 10 mensen wereldwijd die deze award jaarlijks ontvangen.
Monica Boseff zal in juni naar Amerika gaan om deze onderscheiding officieel te ontvangen, bij de bekendmaking van het jaarverslag van de US Department of State aangaande de bestrijding van mensenhandel.

“Deze onderscheiding is een eer,” zei Boseff tegen de journalisten die bij het evenement aanwezig waren. “Ons werk heeft niet als doel om een award te krijgen. We zouden hier niet zijn zonder deze heldinnen, en ik ben er zeker van dat uw leven verrijkt zal worden als u deze mensen ontmoet heeft.
Daarom is deze award niet voor mij, ook al staat mijn naam erop. Het is hun award. Het is de award voor het team  waarmee ik met blote voeten op deze wereld mee werk. Het is een buitengewoon team.”

Boseff richtte en leid nog steeds de stichting “Open Door”, wat de enige noodopvang is in het land voor slachtoffers van mensenhandel. Uit veiligheidsoverweging is het adres geheim. Sinds vorig jaar, toen het opgericht is, heeft het reeds 25 vrouwen geholpen.
“We bieden diverse programma’s aan, niet alleen een kamer, maar ook emotionele hulp, psychologische begeleiding, juridisch advies, sociale re-integratie, vervolg onderwijs, beroepsopleiding – alles wat je zou doen als het je eigen kind zou zijn,” zei Boseff.

Ze benadrukte dat deze vrouwen niet anders zijn dan anderen. Ze zijn simpelweg gepakt op een kwetsbaar moment.
“Mensen komen in vergelijkbare situaties, omdat er altijd wel iemand is die exact weet hoe ze kunnen profiteren van mensen en hun kwetsbare plekken kunnen uitbuiten. Geen één van hen is in hogere positie dan ons en dit is iets belangrijks dat de hele wereld moet begrijpen. Ze zijn niet verhandeld omdat ze dat wilden. Mensenhandel bestaan alleen maar doordat er momenten zijn waarin we allemaal kwetsbaar worden, en dat is het moment waarop de mensenhandelaars toegrijpen.” concludeert Boseff.

Ook aanwezig bij de Roemeens-Amerikaanse stichting waren vertegenwoordigers van andere non-profit organisaties ADPARE, eLiberare, FREE Foundation, MATTOO şi Societatea pentru Justiţie.
According to the National Agency Against Human Trafficking. In 2013 waren er 896 meldingen van slachtoffers van mensenhandel, waarvan er 419 in hetzelfde jaar werden verhandeld. De meeste komen van het platteland (220), en hebben de eerste 3 jaar van de middelbare school afgemaakt (198) of de volledige middelbare school (125). Op hetzelfde moment werd de meerderheid van de slachtoffers gelokt met werk in het buitenland (153) en in Roemenië (65). Zij werden slachtoffer van mensenhandel door prostitutie (112), reizen (13), verstandshuwelijk (10), bedelen (8), ontvoering (2) en adoptie (1).

Meer dan de helft van deze slachtoffers (54%) zijn door vrienden of kennissen aangetrokken. Op hetzelfde moment, 94% van de gevallen waren rechtstreeks aangetrokken zonder intermediairs.
52% van de slachtoffers waren volwassenen, waarvan 77% vrouwen. Van de 201 minderjarigen waren 193 meisjes. Van de volwassenen waren er 132 vrouwen en 86 mannen.