Even een korte update over de situatie in Oekraïne. De oorlog is al in zijn vijfde maand en duurt maar voort. De bombardementen in verschillende steden gaan door. We hebben kerken in sommige van deze gebombardeerde steden zoals Odessa, Kyiv en in Zhytomyr, dicht bij Vapnyarka en Kazatin. Wij blijven tot onze almachtige God roepen om vrede en gerechtigheid.

Vanaf de eerste dag dat de oorlog in Oekraïne uitbrak, is de lijdende kerk gewond, bloedende de meeste van zijn trouwe leden die nu verspreid zijn over Europa, Noord-Amerika en zelfs Australië. Het is hartverscheurend om Oekraïense Nazarener Pastors te horen spreken over hun vluchtelingenstatus vandaag in Polen. De hoop is dat dit voorbij zal gaan en de terugkeer naar huis snel zal gebeuren. Veel Oekraïense Nazarener-families zijn gebroken, nog afgezien van de vrouwen en kinderen die buiten Oekraïne wonen terwijl hun mannen – echtgenoten, vaders en broers-, nu aan het front vechten of in de loopgraven wachten om hun steden en huizen tegen de vijand te verdedigen. Sprekend met een van onze geordineerde oudere dames, wiens echtgenoot en schoonzoon in Kyiv blijven, deelde ze haar verdriet, angst en tranen van wanhoop vanwege de situatie van haar man en schoonzoon. Gebed is het enige wat we kunnen bieden aan mensen die met deze tragedie worden geconfronteerd en de enige hoop die we hebben is dat dit zal voorbijgaan. De vraag vanuit het diepste van ons hart is wanneer?

De respons van de Internationale Kerk van de Nazarener is sinds het begin van de crisis buitengewoon. Zoals we in eerdere updates hebben gedeeld, heeft de Oost-Europa Regio laten zien dat we inderdaad een wereldwijde familie zijn die voor elkaar zorgt door mobilisatie van hun mensen en honderden vrijwilligers die hun geld en tijd inzetten om te komen helpen. Deze hulp gaat nu door, ook al zijn duizenden Oekraïners teruggekeerd naar hun thuisland. NCM Polen levert nog steeds humanitaire hulp aan honderden mensen die heen en weer reizen vanuit Oekraïne.

Een van de eerste acties van NCM was om te zorgen voor eten, dekens, slaapzakken, medicijnen en hygiëneproducten aan honderden gezinnen. Onze Nazarener Pastors hebben actie ondernomen om de resterende Nazarener-families in de gemeenschap te vinden, evenals het samenwerken met lokale autoriteiten om gezinnen in nood te voorzien van basishulpgoederen. Nazareners zijn zeer effectief geweest in het opbouwen en integreren van netwerken met vele andere christelijke en niet-christelijke organisaties die de hulpverlening coördineren. Sommige van deze organisaties hebben hun middelen met ons gedeeld en tegelijkertijd hebben wij hetzelfde gedaan. We hebben onze voertuigen gedeeld zodat ze humanitaire hulp kunnen geven in gemeenschappen waar we wel kerken hebben. Dit is ook iets dat ons in staat stelt om toekomstige mogelijkheden voor kerkstichting te onderzoeken. Het opbouwen van deze relaties is voor beide partijen zeer gunstig geweest. Een deel van onze hulp heeft gemeenschappen in de frontlinie bereikt waar niemand komt. Dit is allemaal mogelijk dankzij de vrijgevigheid van Nazareners over de hele wereld.

Eén van de belangrijkste uitdagingen waarmee we de afgelopen drie maanden werden geconfronteerd was om voedsel, brandstof en andere benodigdheden te vinden waarmee de kerken behoeftige gezinnen in hun gemeenschappen te konden ondersteunen. In het begin was het op de één of andere manier gemakkelijk om eten te kopen op Oekraïense lokale markten, maar naarmate de oorlog voortduurde, nam de mogelijkheid om meer voorraden te kopen af, de brandstof ging op rantsoen, alles werd erg duur en de hoeveelheden beperkt.

Voedselpakketten in Oekraïne door NCM

We werden ernstig geconfronteerd met een tekort aan voedsel. Ons NCM-team besloot om te proberen voedsel en andere benodigdheden in Polen te kopen en het naar één van onze kerken in Oekraïne, die goede opslagfaciliteiten heeft, te vervoeren. Na meer dan een maand van hard werken van het NCM Response Team, hebben we eindelijk de eerste vrachtwagen met 2.000 voedselpakketten naar Vapnyarka kunnen sturen. Van waaruit we met de distributie naar kerken beginnen. Het team werkt nu aan de tweede truck die volgende maand moet worden geleverd. De aankoop van voedsel, brandstof en andere benodigdheden in Polen helpt ons om geld te besparen, zodat we meer producten kunnen kopen voor verzending naar Oekraïne. Aan God zij de glorie voor Zijn genade en hulp! Hieronder delen we enkele foto’s van de eerste geladen vrachtwagen en het Vapnyarka-magazijn. Blijf alstublieft bidden voor de NCM-teams in Polen en Oekraïne en voor de genade van de Heer en kracht voor hen om manieren te vinden om de mensen in nood in de kerk en andere gemeenschappen in Oekraïne te helpen. Onze dank gaat ook uit naar jullie die royaal hebben gedoneerd voor deze noodsituatie.

Mag dit korte verslag een manier zijn om verantwoording af te leggen voor de middelen die velen van u via NCM hebben geïnvesteerd om de crisis in Oekraïne te bestrijden.

Laten we bidden voor vrede in een tijd van oorlog:
O Heer, U die de ware Koning bent. Heb genade, we bidden voor de mensen die vandaag de dag het slachtoffer zijn van de verwoestingen van de oorlog. Leg de oorlogszuchtigen het zwijgen op, verstrooi de bloeddorstige, breek de wapens van de oorlog en heb medelijden met de kwetsbaren, zodat echte vrede en gerechtigheid in dit land kan worden hersteld. We bidden dit in de naam van de Prins van de Vrede. Amen

Eurazië Noord Veld