Supertyfoon Haiyan, een van de krachtigste ooit, heeft op vrijdag 8 november vroeg in de ochtend de Filippijnen bereikt. De storm is 6 keer geland, waarbij hele dorpen zijn weggevaagd in windvlagen tot 295 km per uur. Vanaf dinsdag staat het dodental op 1774 en zijn er meer dan 800.000 mensen dakloos.

Het Asia-Pacific regiokantoor van de Kerk van de Nazarener (KvdN) meldt dat de 2 districten Oost Visayas en Panay het hardst getroffen zijn en dat er 4 andere (Bicol, Centraal Visayas, Negros en Zuid Tagalog) ook gevolgen ondervinden. Volgens de statistieken van 2013 bevinden er zich binnen de 2 districten die het hardst getroffen zijn meer dan 4400 Nazareners.

“We prijzen God dat er geen Nazareners dood of gewond zijn”, zei Stephen Gualberto, de Filippijnen-Micronesia Field Strategy Coordinator. “Sommigen van hen hebben echter wel familieleden en vrienden verloren. Het verslag van ons evaluatieteam geeft een verschrikkelijk beeld van het effect van tyfoon Haiyan in alle dorpen en steden die ze hebben bezocht.” In Panay zijn het huis van de DS en de KvdN in Tiwi vernietigd. De Districtssuperintendent (DS), die de lokale kerken en families op zijn fiets bezoekt, zei dat de pastorie van de KvdN in Kalubigan beschadigd is. De KvdN in Culasi herbergt 15-20 Nazarener families die uit de kustgebieden geëvacueerd zijn en diverse andere kerken koken eten en geven dakloze gezinnen onderdak.

Binnen het Oost Visayas-district is er sprake van ongeëvenaarde vernieling en er zijn weinig mogelijkheden tot communicatie. De DS verklaarde dat een aantal Nazareners zich in een evacuatieopvang bevinden. De stad Tacloban kreeg een 3 meter hoge stormvloed over zich heen. Het Kinderadoptieplan meldt dat alle gesponsorde kinderen in Davao in veiligheid zijn.

In samenwerking met Nazarene Compassionate Ministries (NCM) heeft het rampenbestrijdingsteam van het Filippijnse veldkantoor 4 belangrijke manieren geselecteerd om te helpen. Het eerste is het verspreiden van noodhulpvoorraden, zoals dekens, muggennetten, kaarsen en voedselpakketten die een gezin van 5 personen 2 dagen kunnen voeden. De tweede focus is op hygiëne en schoon water. Het derde is onderdak, het vierde veiligheid en emotionele zorg, inclusief psychosociale interventie en traumaverlichting voor kinderen. Personeel van NCM en Global Mission zijn veilig op de Filippijnen gearriveerd en doen, ondanks tegenslagen, een poging om de getroffen gebieden te bereiken.

Gebed wordt gevraagd voor de getroffenen en de noodhulp.

Hoe kunt u helpen:
Het Filippijnse veldkantoor, Nazarener Rampenbestrijding en Werk&Getuigenis zijn op dit moment bezig met het evalueren, ontwikkelen en in werking stellen van een noodhulpstrategie. Meer details over vrijwilligerswerk voor het ondersteunen van de noodhulp volgen. We vragen alle vrijwilligersteams zich te registreren bij Nazserve op www.nazserve.org onder het “Disaster-Assistance-Philippines” project.

Mensen met een medische achtergrond die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk kunnen per e-mail contact opnemen met Heart to Heart International, hhivolunteer@hearttoheart.org onder vermelding van “Philippines Volunteer” in de onderwerpregel. Heart to Heart werkt samen met NCM om tyfoonslachtoffers met medische zorg te bereiken.