Sergey en Irina Talalay kwamen voor het eerst als pioniers in 2008 Moldavië binnen. Nu leiden ze de Moldavische kerk van de Nazarener (in Chisinau) in hun niet aflatende steun aan de vele Oekraïners die sinds 24 februari de grens zijn overgetrokken.
In de eerste twee dagen van de invasie in Oekraïne ontvingen de Nazareners in Moldavië 36 mensen. Op 16 maart had deze kleine groep Nazareners 700 mensen geholpen. En hoewel ze 24 uur per dag werken om te helpen en sommige kerkfamilies zelfs hele appartementen aan ontheemde families hebben gegeven, is de kerk niet van plan om hier op korte termijn mee te stoppen.
“Internationale” helpende handen
Net als andere Oekraïense grenslanden, is Moldavië een ontmoetingsplaats voor internationale relaties. Sergey komt uit Oekraïne en Irina komt uit Rusland. Hun twee zonen zijn Moldaviërs en die daar tijdens hun pionierswerk zijn geboren.
“Omdat ik zelf uit Oekraïne kom, heb ik veel vrienden, familieleden, contacten en kennissen van de Kerk van de Nazarener en andere kerken daar”, zei Sergey. “Zodoende ontving ik op de eerste dag aan het begin van deze verschrikkelijke oorlog al veel verzoeken om hulp, waarop ik, mijn familie en onze kerk onmiddellijk reageerden en alles deden wat we konden en zelfs meer.”
Dag en nacht helpen
“De eerste tien dagen vanaf het begin van de oorlog sliepen mijn vrouw en ik maximaal twee uur per dag en verleenden we verschillende soorten hulp aan Oekraïners die de oorlog ontvluchtten”, zei hij.
Dag en nacht zijn Sergey en twee andere kerkleden naar verschillende punten langs de grens tussen Oekraïne en Moldavië gereden om vluchtelingen op te halen en naar Chisinau te vervoeren, om vervolgens tijdelijke huisvesting voor hen te vinden.
“Vanaf de eerste dag hebben onze mensen hun huizen voor vluchtelingen opengesteld; sommigen gaven zelfs hun appartement volledig weg nadat ze zelf bij familieleden waren gaan wonen. In de eerste week van de oorlog zijn we erin geslaagd meer dan 300 vluchtelingen uit Oekraïne te helpen.”
Momenteel blijven de leden van de kerk mensen aan de grenzen opzoeken, waar lange rijen zijn gevormd en veel mensen twee of drie dagen wachten om over de grens te mogen. Vervolgens helpt de kerk hen om tijdelijk onderdak te vinden in de stad of in het kerkgebouw.
Ze helpen mensen ook bij het vinden van vervoer, soms ook door kaartjes te kopen, zodat sommigen verder Europa in kunnen reizen.
Moldavië dringt aan op hulp om aan alle dringende behoeften te kunnen voldoen
Ondersteuning op het gebied van voedsel en hygiëne behoren tot de meest dringende behoeften, waaronder luiers, babydoekjes en babyvoeding.
“Moldavië is een heel klein en heel arm land. Daarom kan het de stroom vluchtelingen die vanuit Oekraïne hierheen komen niet aan”, zei Sergey.
De Moldavische regering heeft in allerijl in sportarena’s, tentoonstellingscomplexen en andere voorzieningen opvanghuizen voor vluchtelingen georganiseerd, waar vaak 300 tot 500 mensen bij elkaar zitten.
Terwijl de mensen bij hen in Chisinau zijn, helpt de kerk de tekorten op te vullen door hen rechtstreeks van voedsel, medicijnen en producten voor persoonlijke hygiëne te voorzien, aangezien velen met weinig bezittingen uit huis zijn gevlucht.
Echte mensen, echte verhalen
De kerkleden hebben de tijd genomen om naar de verhalen van mensen te luisteren in de korte tijd dat ze met hen samen zijn.
Aleksey is een 17-jarige die al meer dan twee weken bij de Talalays verblijft. Hij vertelde hoe hij vóór de invasie had gestudeerd en gediend in het aanbiddingsteam in de kerk in Vinnitsa. Zijn familieleden wonen in Mariupol, in het zuiden, dat nog steeds wordt belegerd. Al twee weken heeft hij geen informatie over zijn familie, inclusief zijn moeder, zus en haar baby.
En dan is er nog de 35-jarige Oksana, een alleenstaande moeder van twee kinderen van 5 en 7 jaar. Ze huurde tot de invasie een appartement in Kiev.
“Toen ik van mijn werk terugkwam, zag ik een slot op de deuren van het gehuurde appartement en een briefje van de eigenaar met de tekst: ‘We zijn vertrokken, het appartement is niet langer te huur’, vertelde ze.
Met weinig opties vluchtte Oksana met haar kinderen naar Moldavië, maar zonder bezittingen of juridische documenten.
De kerk heeft ook een familie van zeven mensen uit Tsjernihiv geholpen, waaronder oudere grootouders en een moeder met drie jonge kinderen. Hun huis werd verwoest door raketvuur. “Maar ze zijn blij, omdat niemand van hen op dat moment thuis was en niemand gewond raakte”, zei Sergey. “Ik ben onze plaatselijke kerk erg dankbaar; hoewel ze klein is, heeft ze een heel groot hart.”
Hoe kan ik helpen?
Bid alstublieft voor mensen die uit de eerste hand de crisis in Oost-Europa meemaken. Bid voor degenen die onderdak zoeken in Oekraïne, degenen die verhuizen naar andere landen en degenen die rouwen om de verliezen die ze al hebben geleden. Bid voor degenen die het meest kwetsbaar zijn, waaronder kinderen, senioren, personen met een beperking en mensen met gezondheidsproblemen die medicijnen nodig hebben. Bid voor kerkleiders en kerken die reageren op de noden om hen heen. Laten we tenslotte bidden voor vrede. Ga naar ncm.org/pray om een gebed of bemoediging te sturen.
Geef:
Kerken en individuen over de hele wereld kunnen ondersteuning bieden via het Nazarene Compassionate Ministries. Donaties gaan naar noodhulp in verband met transport, onderdak, voedsel, water en essentiële benodigdheden. Geven kan via de lokale gemeente of via de DNMI-rekening NL37INGB0004085285 t.n.v. Districts Nazarene Missions International, beide onder vermelding van “Oekraïne crisis”