Dinsdag de 22 maart 2011
Oyama City, Japan
Door NCN Nieuws Personeel

Het Japanse volk strijdt tegen de weersomstandigheden zoals het koude weer dat aanhoudt en Japan bedrijven hun service aan aardgas opschorten voor het meeste van het noordoostelijk deel van het land. Japanners gebruiken aardgas vooral voor het koken, zei Azië-Pacific regio missionaris Tomo Hirahara, waarvan de Nazarener thuis kerk is in Oyama City. Maar energiebedrijven hebben ook moeite om hun toelevering  te houden in verschillende steden omdat er nog steeds naschokken blijven en het land probeert om verdere uitbreiding van de problemen  met zijn nucleaire en conventionele centrales te stoppen, die door de aardbeving van 9.0 en de daaropvolgende tsunami 11 maart zijn ontstaan.
“Ze ervaren  nog steeds naschokken en hebben vaak geen stroom overdag, dus, kan ik geen gebruik maken van de kachel, ‘zei Hirahara.
De pastoor van Sendai Tomizawa Nazarener kerk, Shouei Abe, zei dat ze elektriciteit hebben en water, maar gas was afgesneden door verwoeste ondergrondse lijnen. Gasleverantie is afgesneden voor veel delen van het noordoosten van Japan tot het einde van mei.
Abe opende de kerk als een onderkomen voor slachtoffers van de ramp. De kerk heeft schade aan de constructie – door scheuren in de fundering en muren, en gebarsten ramen – maar het is een van de weinige gebouwen die bewoonbaar zijn en met water en licht. De meeste Japanners hebben moeite om maaltijden te kunnen bereiden, zei Hirahara en de kou verergerd de situatie voor de reddingswerkers, die blijven zoeken naar meer overlevenden en voor bewoners die willen weten wat er over is van hun huizen. Meer dan 30.000 mensen zijn gered sinds de ramp.
De bevestigde dodental overtrof 10.000 op vrijdag toen een magnitude-6.2 naschok het gehavende noordoosten opnieuw trof.  Er zijn 17.443 mensen die als vermist zijn opgegeven, heeft  het KLPD gezegd. Tomo, en zijn vrouw, Ceny Hirahara, zijn in Thailand. Een gratis telefoon dienst werd opgericht tussen Thailand en Japan, en Tomo was in staat om hun gezinnen en voorgangers te bereiken in Oyama City. De Oyama Nazarener kerk is intact en aanhoudende kleine beschadigingen net als bij de Meguro kerk – scheuren op muren en glasschade. Basisbehoeften zijn de meest dringende noodzaak van een meerderheid van de mensen in die regio. Leiders van de Japan District Kerk van de Nazarener, Japan Nazarene Compassionate Ministries, Nazarener Compassion ministeries, en de Asia-Pacific regio spraken maandag over de huidige status van de kerken, kritische behoeften, en de mogelijke hulpverlening.
Gezien de situatie, zal de kerk zich richten op een lange-termijn-missie, het werken met alleenstaanden en mensen die geen andere zorg ontvangen, hebben de leiders gezegd. De wijk zal gebruik maken van de Sendai Tomizawa kerk als een basiskamp. Japan Nazarene Compassionate Ministries en de wijk zal de huidige reddingswerkzaamheden overlaten aan professionele hulpverleners zoals de politie, het leger en de brandweer, hebben de leiders gezegd.
Vrijwilligers kunnen het getroffen gebied niet betreden zonder grote risico’s als gevolg van schade aan wegen en spoorwegen, een tekort aan benzine, de vraag voor de gezondheidszorg, het ontbreken van stabiele energiebedrijven, en de kerncentrale situatie. Leiders hebben ook gesproken over de vestiging van een tweede waterzuiveringsinstallatie in het gebied, maar een locatie voor de faciliteit is momenteel niet bereikbaar.
De Japanse Nazarener Districtsraad heeft gesproken over toezending van financiele steun en zal een enquête team sturen naar Sendai om te helpen een kerk-actieplan op te stellen.
Als dat plan zich ontvouwt zal het Japanse NCM en het District een beter begrip hebben van de beschikbare middelen en welke middelen zij nodig hebben, hebben de leiders gezegd. De meest directe noodzaak blijft het gebed – gebed voor Christenen in Japan, de natie, mensen die geliefden hebben verloren, mensen die nog steeds vermist zijn en de mensen die betrokken zijn bij het herstelwerkzaamheden. Het andere wat er nodig is, is de financiering voor het lange termijn herstelplan.

Nazarene Compassionate Ministries heeft het opzetten van een informatiewebpagina op www.ncm.org/JapanCrisis.
Japanse kerkleiders zei dat er een opmerkelijke verandering in de mensen is en wat er nu op tv te zien is.
“Hiervoor ging het om hoe vermogen te verkrijgen, dingen voor jezelf, verhalen van zelfmoord en moord,” schreef Verne Ward, Azië-Pacific Regional Director. “Nu zijn het verhalen van de mensen die van andere mensen helpen – bij elkaar komen en elkaar helpen.”

U kunt uw gift overmaken op giro 4085285 t.n.v. District Nazarene Missions International o.v.v. Japan ACM1762