Al vele jaren hebben wij (Randolf en Jessica) contacten in Oekraïne en heeft Jessica er 3 jaar gewoond. We proberen ook regelmatig daar naartoe te gaan. Helaas is het de laatste 3 jaar niet van gekomen door corona en nu de oorlog. Enkele van onze vrienden uit Kyiv zijn de afgelopen tijd gevlucht naar Polen.

Daarom zijn wij eind april 2022 naar Poznan, Polen gegaan om hen op te zoeken en te bemoedigen. Het feit dat we hen op kwamen zoeken werd enorm gewaardeerd en zij deelden ook hun verhalen met ons. De ontmoeting en om hen te omhelzen was zeer waardevol en bijzonder. Eén avond tijdens het avondeten met Vova (districts superintendent van Oekraïne/Moldavië) en zijn vrouw Sylvia vertelden zij over de manier waarop de verschillende pastors en leiders in Oekraïne hun omgeving helpen.

In Poznan is een koffiehuis Sweet Surrender, waar de zendelingen Andrew en Hayley met hun 3 kinderen actief zijn. Ze waren de afgelopen tijd bezig met de voorbereidingen om het koffiehuis weer te heropenen na de corona pandemie toen de oorlog in Oekraïne begon. Nu is het een ontmoetingsplaats geworden met als doel om elke dag een activiteit te organiseren. Onze vrienden zijn naar Poznan gevlucht maar helpen nu met Sweet Surrender, wat ook hun een betekenisvolle bezigheid geeft. Binnenkort hopen de zendelingen het koffiehuis officieel te openen waardoor het ook inkomsten kan genereren.

Naast onze contacten ontmoetten wij ook nieuwe mensen tijdens de Poolse taalles, waaronder Zhenya en haar gezin. Tijdens het (Engels) taalcafé was Zhenya in een groep met Jessica. Tegen de hele groep zei ze, “Ik kom hier graag omdat het een fijne atmosfeer uitstraalt.” Samen met deze groep van ongeveer 15 mensen, bestaande uit voornamelijk vrouwen met kinderen, deden we een poging om Poolse woorden te zeggen. De Oekraïners nemen samen de moeite om deze taal te leren. Voor hun is het noodzakelijk om de taal te leren en niet alleen voor tijdens een vakantie. Op deze manier kunnen de Oekraïners elkaar ook ondersteunen en vriendschappen ontwikkelen.

Voor onze kinderen was het een “gewone” vakantie waarbij ze konden spelen met andere kinderen of met onze vrienden. Ze vonden het leuk om de Oekraïners Uno Flip of de kleuren in het Nederlands te leren.

We kijken terug op een bemoedigende tijd, maar hopen ook dat zij snel weer terug mogen keren naar hun eigen huizen en familieleden.

Volg de ontwikkelingen in Polen via Facebook: https://www.facebook.com/ncmpoznan/ of Instagram: https://www.instagram.com/ncmpoznan/