Een aardschok, 7,5 op de schaal van richter, treft het Indonesische eiland Sulawesi op 28 september en veroorzaakt een, met zes meter hoge golven, verwoestende tsunami.

Meer dan 1200 mensen vinden de dood en 800 worden er ernstig gewond. De aardbeving en de daardoor veroorzaakte tsunami verwoesten meer dan 65.000 woningen en jagen meer dan 60.000 mensen de straat op.

Vertegenwoordigers van de regering vrezen dat het dodental nog dramatisch kan stijgen, omdat het getelde aantal doden alleen afkomstig is van de stad Palu. Sommige afgelegen gebieden zijn onbereikbaar, omdat wegen en bruggen zijn verdwenen, en de verliezen in die gebieden moeten nog worden vastgesteld.

Veel mensen zitten, naar verluid, vast onder het puin van de ingestorte huizen.

“De situatie is chaotisch,” vertelt Dwikorita Karnawati, van het Indonesische bureau voor meteorologie en geofysica, aan Reuters. “Mensen rennen door de straten en gebouwen zijn ingestort. Er is een schip aangespoeld.”

De dichtstbijzijnde Kerk van de Nazarener ligt ongeveer 200 kilometer ten zuiden van het getroffen gebied. Vrijwilligers zijn op weg naar het gebied om te kijken welke hulp geboden kan worden, maar het zal een aantal dagen duren voordat ze zijn aangekomen.

“Wat we nu hard nodig hebben, zijn zware machines om het puin op te ruimen”, zei Muhammad Syaugi, hoofd van het Nationale Zoek- en Redding bureau. “Ik heb mijn personeel ter plaatse, maar het is onmogelijk om met handkracht alleen dit werk te doen.”

Gebed wordt gevraagd voor de slachtoffers van de ramp en voor degenen die hulp bieden.


By NCN News Staff | 03 October 2018
Vertaald door NMI-Nederland 5 oktober 2018