De hulp van de Kerk van de Nazarener in het centrale gebied van de Filippijnen kwam meteen op gang door het grote aantal kerken in de gebieden die het hardst getroffen zijn. Binnen 24 uur hadden we een snel evaluatieteam ter plaatse die de kuststad Leyte en Tacloban Stad hebben geïnspecteerd. Ook ging elke dominee en DistrictsSuperintendent die daar de kans toe had op pad om te zien of het goed ging met hun kerkleden, families en gemeenschappen.

Op dit moment hebben we in 3 provincies tegelijk hulp geboden: lloilo (in district Panay), Oost Samar en Leyte (in het district Oost Visayas). In lloilo zijn de kerken die nog gebouwen hadden staan, omgetoverd in evacuatiecentra waar de evacuees water en eten krijgen. Wat betreft Oost Samar en Leyte heeft de Nationale Rampen- en Risicobestrijdingsmanagement Raad laten weten dat veel steden en dorpen met “de grond gelijk zijn gemaakt”.

We prijzen God dat het aantal doden en gewonden onder onze Nazarener broerders en zusters ongelooflijk laag is in vergelijking met algehele aantallen die we in het nieuws te horen krijgen. Er zijn er echter wel een paar en diegenen die het overleefd hebben, hebben familie en vrienden en huizen verloren, en we delen met hen in hun verdriet. Het verslag van ons Evaluatieteam over de bezochte steden en dorpen schetste een afschuwelijk beeld van de effecten van tyfoon Haiyan (Jolanda)

De laatste berekening van het aantal ongevallen in Tacloban kwam uit op ongeveer 2000, waaronder veel gewonden. De 4 ziekenhuizen in de stad zijn ernstig beschadigd en niet langer actief. Water is schaars geworden omdat veel diepe putten vervuild zijn geraakt met zout water en afval.

We zijn erg bemoedigd door de overweldigende reacties van Nazareners wereldwijd door middel van gebed en speciale collectes voor noodhulp, als ook door de vrijwilligers die noodhulpgoederen ingepakt hebben etc.

De kerk biedt hulp aan op 4 manieren:
1.    Noodhulp – voedselpakketten die een gezin van 5 personen 2 dagen kunnen voeden, bestaande uit rijst, blikken vlees, noedels, koffie, suiker, poedermelk en 6 liter drinkwater.
2.    WAS – Water, sanitair en hygiëne.
3.    Opvang – tenten en/of dekzeilen
4.    Bescherming van vrouwen en kinderen – inclusief psychosociale interventie en trauma counseling voor kinderen.

Het Centrale Visayas-district heeft voedselpakketten voor 900 gezinnen in Ormoc City gemaakt en ze getransporteerd per boot. Het lloilo district heeft voedselpakketten voor 900 gezinnen verspreid. Er zijn 350 hygiënepakketten gemaakt voor kinderen en volwassenen en er zijn 1000 flessen WATERINE (een ontsmettingsmiddel) gekocht. 
 
Er is nog altijd behoefte aan extra voedsel, drinkwater, matjes, dekens en muggennetten, vooral voor gezinnen met kleine kinderen, en kaarsen (omdat er op veel plaatsen nog geen elektriciteit is). Ook zijn er nog hygiënepakketten nodig voor kinderen en volwassenen en waterpurificatietabletten.
Samaritan’s Purse International heeft de KvdN aangewezen als hun belangrijkste partner in noodhulp en we hebben hen een voorstel gestuurd voor latrines en waterpurificatiesystemen in Samar en Leyte.
 
Extra vrijwilligers zijn nodig om de locale vrijwilligers/kerkleden te helpen in de getroffen gebieden:
Prioriteit 1 (Onmiddelijke noodzaak):
–    Medische teams/gezondheidsmedewerkers (internationale en lokale mensen)
–    Mensen die lokaal informatie kunnen verzamelen
–    Mensen om de logistiek, communicatie, vrijwilligers, verschepingen en het verspreiden van de noodhulp kunnen coördineren.
–    Mensen met een bouwkundige opleiding (tenminste in Ormoc City)
Prioriteit 2 (volgende week nodig indien mogelijk)
–    Leraren, leken en zelfs hogere schoolleerlingen met een onderwijsachtergrond om psychosociale interventie voor kinderen te doen.
Prioriteit 3 (kan over 3 weken komen)
–    Mensen met een bouwkundige opleiding voor de rest van Leyte en Samar (maar afhankelijk van de beschikbaarheid van bouwmateriaal in het gebied)
–    Iedereen die beschikbaar is voor opruimen en ander werk.

Het basiskamp voor de vrijwilligers en de noodhulp voor Samar en Leyte is in Cebu City. Buitenlandse vrijwilligers vliegen vanuit Manila naar Cebu City airport of lloilo. We vragen vrijwilligers om hun reiskosten naar Leyte of Samar zelf te betalen. We kunnen wel onderdak (in tenten) en eten aanbieden. Er zijn geen hotels in de getroffen gebieden, dus vrijwilligers moeten bereid zijn om oncomfortabele situaties te ervaren. Als je de genoemde speciale vaardigheden hebt en je wilt vrijwilliger worden, klik dan hier om het formulier in te vullen. We nemen dan snel contact met je op.