Meer dan 2 jaar na het begin van de oorlog, leven een toenemend aantal families in chaos, terwijl de oorlog escaleert. Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 2 miljoen vluchtelingen gevlucht naar Libanon, Jordanië en omliggende landen en meer dan 4 miljoen zijn ontheemd in Syrië zelf.

Nazareners in alle 3 omliggende landen zoeken deze mensen op om de Syrische families te helpen. Deze mensen zijn naar de wijken van de gemeenteleden gevlucht en hebben eten, medicijnen en huishoudelijke spullen nodig. Ondanks dat sommige mensen werken, verdienen ze niet veel meer dan de helft van een acceptabel salaris om van te leven.

“Vele die ik heb gezien en ontmoet verzamelen plastic en aluminium om 3 dollar per dag te verdienen,” zegt Rod Green, Nazarener Hulpverlening (NCM) Coördinator voor het Midden-Oosten.

Verspreid over het gebied, zijn 9 Nazarener gemeentes actief met het helpen van deze ongeveer 3000 families in nood. Maar de crisis verzwakt de toegang tot onderwijs voor de vele kinderen. De openbare scholen in Libanon en Jordanië zitten overvol. In heel Syrië zijn scholen gesloten doordat de kinderen en families de gevaarlijke gebieden zijn ontvlucht. Openbare scholen in Damascus hebben vele kinderen opgenomen die in Syrië zijn ontheemd, maar deze scholen kunnen al de binnenkomende kinderen geen goede ondersteuning geven met goed onderwijs.

Nazareners ondersteunen Syrisch onderwijs
“Onderwijs is de eerste zorg die we horen van de Syrische ouders,” zegt Lindell Browning, Veldcoördinator voor het Midden-Oosten. “Er is een duidelijke angst dat hun kinderen jaren geen onderwijs zullen hebben.”

De Kerk van de Nazarener heeft vier scholen in Jordanië, Syrië en Libanon. De scholen zijn in de wijken waar Syrische vluchtelingen en lokaal ontheemden proberen te overleven. Vorig jaar, hebben de scholen Syrische studenten aangenomen die hun schoolgeld niet konden betalen, en ze hopen het komend schooljaar nog eens 325 studenten aan te nemen.

Vele Syrische kinderen hebben al een schooljaar gemist door het geweld en verhuizingen, maar de Nazarener scholen staan open voor hen om weer bij te komen. De kinderen krijgen ook Christelijke waarden mee op de scholen, wat een verschil maakt voor hen die getraumatiseerd zijn.

“Meer Syrische kinderen hebben hulp nodig om onderwijs te volgen op onze scholen dan vorig jaar,” zegt Marlene Mshantaf, directeur van de Nazarener school in Beiroet. “De meeste van de kinderen die naar ons komen, zijn ook achter in hun ontwikkeling. Zonder onderwijs komt de toekomst in gevaar. Het is niet hun fout.”

Damascus Nazarener school neemt geloofsstap
De Nazarener school in Damascus kwam dit jaar in een onverwachte crisis toen een meerderheid van de ouders, getroffen door de zeer moeilijke economie in Syrië, het schoolgeld niet meer konden betalen. Als een geloofsstap moedigde de kerkenraad de families aan om de kinderen in de school te houden en te betalen wat ze konden. Door Gods genade, de offers van de leraren op de school, en de vele giften van Nazareners over de wereld, kon de school open blijven tot het einde van het schooljaar.

Het nieuw schooljaar begint op 1 september a.s., waardoor hulp benodigd is om deze kinderen op school te houden. Nazarener schools geven uitstekend onderwijs in een veilige omgeving met geestelijk onderwijs – iets wat alle kinderen nodig hebben en wat een duidelijke verschil maakt tijdens deze crisis.

Hierbij een overzicht wat met een bijeen gespaard bedrag gedaan kan worden:

Met $ 400 kan een Syrisch kind een jaar lang onderwijs volgen in de Nazarener school.
Met $ 100 kunnen boeken en kleding gekocht worden voor een kind voor het schooljaar.
Met $ 45 zorgt u voor het betalen van het schoolgeld voor een kind voor een maand.

Als NMI Nederland willen we dit project graag ondersteunen en hopen dat zoveel mogelijk gemeentes mee zullen doen met dit zondagsschool project.

U kunt het opgehaalde geld overmaken naar de DNMI rekening van het district 4085285 t.n.v. Districts Nazarene Missions International onder vermelding van ACM1269.