Voor 15 september reisden de vluchtelingen voornamelijk door Hongarije heen. Zendelingen Jay en Teanna Sunberg en anderen hebben tijd met de vluchtelingen doorgebracht terwijl die moesten wachten op trein- en busstations voor vervoer naar Duitsland. Ook hebben ze noodhulp verstrekt. Toen Hongarije op 15 september aankondigde haar grenzen te sluiten, deed Kroatië precies het tegenovergestelde. De reizigers werden daar met open armen ontvangen.

In Kroatië hebben zendelingen Dave en Betsy Scott en Ashley Huber nu een onverwachte, maar prachtige kans om het evangelie te delen. Tot nu toe zijn er al 35.000 mensen Kroatië binnengekomen en volgens Betsy hebben de Kroatische autoriteiten aangegeven nog 80.000 vluchtelingen te verwachten. (Lees Betsy’s observaties over de situatie)

Huber en de familie Scott hebben zichzelf op het vluchtelingenwerk gestort, tezamen met christelijke vrienden en ontelbare organisaties en kerken. Ze zorgen voor noodhulp voor de mensen en overgangscentra waar men kan slapen voordat men doorreist. Er zijn twee grensovergangen tussen Kroatië en Slovenië waar ze de hulp hebben geconcentreerd: Harmica en Bregana. Ze halen afval op, kopen en leveren benodigde materialistische zaken zoals tenten (toen er maar tien tenten waren voor 1.000 mensen), en hebben een mobiele internet hotspot opgezet zodat de vluchtelingen contact op kunnen nemen met hun geliefden. Ook kopen ze hygiëne producten, babyvoedsel, voedsel, water en andere benodigdheden.

Dave heeft zich aangesloten bij het Rode Kruis, waardoor hij kan helpen bij het opzetten van de overgangsopvang. Hier kunnen de vluchtelingen slapen voor ze doorreizen richting de grenzen. Afgelopen woensdag is Trino Jara gearriveerd, coördinator van de Eurasia Regio en Global Holistic Child Development Ministries van NCM. Het plan is om mensen te verzamelen die geïnteresseerd zijn in het ontwikkelen van een hulpstrategie en gezonde, lange termijnoplossingen voor diegenen die erg betrokken (willen) zijn bij de hulpverlening.

De crisis heeft ervoor gezorgd dat ontelbaar veel organisaties en mensen samen zijn gaan werken in hun hulpverlening. “We dienen niet alleen samen met lokale Kroatische mensen, maar ook met vrijwilligers uit Oostenrijk, Hongarije en Slovenië. Deze samenwerking is iets prachtigs,” zegt Betsy. “Zelf werken we samen met lokale niet-gouvernementele organisaties, Protestantse kerken, het Rode Kruis, vrienden en collega’s en andere zendingsorganisaties die gekomen zijn om te helpen, zoals Jeugd met een Opdracht, Intervarsity en andere.”

Veel reizigers die de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten zijn ontvlucht, zien zichzelf oog in oog staan met nieuwe gevaren. Resten van de oorlog begin jaren ’90 en landmijnen zorgen voor onzichtbare gevaren voor mensen die te voet zijn. Volgens sommige zendelingen in Kroatië worden vluchtelingen ook uitgebuit door hen enorm hoge bedragen te laten betalen voor vervoer naar de grens. “Ze hebben net meer dan 1200 kilometer gelopen van Griekenland naar Zagreb en velen van hen zijn gezinnen met hele kleine kinderen, van 3 maanden oud tot en met tieners,” zegt Betsy. “We hebben een vrouw ontmoet die helemaal alleen met haar drie maanden oude baby op reis was. Haar man is nog steeds in Syrië. Door met een ander gezin te reizen had ze voor zichzelf en haar baby wat veiligheid gecreëerd. We zagen dat ze schoenen nodig had en we hebben een kinderwagen voor haar kunnen vinden.”

“De verhalen en beelden verpulveren elke mogelijke vorm van stereotyperingen. De mensen zijn niet opdringerig, maar bang, moe en uitgeput. Mijn hart is volledig gebroken. Ik heb nog nooit zulke wanhoop, pijn en verdriet en tegelijkertijd zulk doorzettingsvermogen en moed gezien, nog nooit”.

Betsy roept de wereldwijde kerkfamilie op om te bidden:

  • BID voor kracht voor deze mensen om door te gaan, voor gezonde baby’s, voor de zieken en dat ze de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, voor minder infecties en voor betere levensomstandigheden.
  • BID voor de vrijwilligers die alles geven wat ze kunnen om vreemdelingen te kunnen helpen.
  • BID dat er meer vrijwilligers bijkomen om te helpen in alles wat er al gedaan wordt en om nieuwe, creatieve manieren te vinden voor plannen op lange termijn.
  • BID dat de liefde van Jezus deze vluchtelingen zal bereiken en dat ze zich geliefd en verzorgd zullen voelen”.

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende materialen beschikbaar gesteld door NCM die u kunt gebruiken om uitleg te geven in uw gemeente of zondagsschool.
[button-blue url=”https://nazcompassion.app.box.com/s/wxnnoi0oowplydyd1ig9haffjasavb03″ target=”_blank” position=””]Download dit materiaal[/button-blue]

Giften kunnen gestort worden op de rekening van de DNMI, NL37INGB0004085285 o.v.v. Refugee and Immigrant Support Fund ACM1311

Er is ook een boekje beschikbaar met suggesties hoe u vluchtelingen in uw eigen gemeenschap kunt begeleiden.

[button-blue url=”http://www.eurasiaregion.org/wp-content/uploads/2015/09/Responding-to-Refugee-Crisis-version-4.9.15.docx” target=”_blank” position=””]Download dit boekje[/button-blue]