Het personeelsteam van Global Missions heeft protocollen voor verschillende noodscenario’s waarmee de missionarissen te maken kunnen krijgen. Maar net als zoveel andere bedrijven en organisaties was er geen protocol voor een pandemie.

“En dat is heel uniek omdat er plekken over de hele wereld zijn die we meestal vermijden, maar dit was iets dat je niet kon vermijden”, zegt Marty Hoskins, personeelsdirecteur van Global Missions. “We konden snel reageren en een nieuw protocol ontwikkelen omdat we ervaring hebben in het omgaan met crises.”

Omdat Global Missions al regelmatig contact heeft met medewerkers over de hele wereld, is werken op afstand tot op zekere hoogte routine. Maar het team intensiveerde haar reguliere communicatie aanzienlijk dankzij reeds beschikbare technologie zoals Zoom en WhatsApp.

“We hebben WhatsApp-groepen gemaakt voor elke regio, zodat we snel konden communiceren met mensen die beslissingen probeerde te nemen, mensen die vastliepen en probeerde terug te keren naar hun plaats, of [met degenen die] beslissingen moeten nemen over reizen, ‘zei Hoskins.

Het team van Global Missions verzamelde informatie, waaronder de leeftijd en gezondheidstoestand van elke zendeling, welke plaatselijke gezondheidszorg voor hen beschikbaar was, de politieke stabiliteit van hun land en andere factoren die relevant waren voor hun gezondheid en veiligheid. Het team evalueerde de beslissingen voor elke missionaris persoonlijk in plaats van de pandemie te benaderen met dezelfde algemene regels en voorwaarden voor iedereen.

‘Op sommige plaatsen hadden zendelingen de vrijheid om naar buiten te gaan en naar de winkel te gaan’, zei Hoskins. ‘Maar we hadden enkele zendelingen die letterlijk vijf weken hun huis niet konden verlaten. Het werd erg uitdagend toen ook het eten schaars werd. We kregen van elkaar verschillende ervaringen, ook al hadden we er allemaal last van.”

Een paar gezinnen werden naar hun vaderland terug gebracht, maar de meesten besloten te blijven waar ze waren.

Ongeveer 50 zendelingen strandden halverwege naar hun zendingsdoel toen de internationale grenzen plotseling werden gesloten en vluchten werden geannuleerd. Het personeelsteam werkte samen met deze zendelingen bij het zoeken naar tijdelijke huisvesting, het verzetten van spreekbeurten in kerken en zocht huisvesting voor hen om te verblijven gedurende COVID-19 pandemie blokkades.

Van ruim twintig zendelingen is bekend dat ze een COVID-19 besmetting hebben gehad. Gelukkig is er maar één in het ziekenhuis opgenomen en later zijn ze allemaal weer hersteld.

Hoskins zei dat hij God in meerdere situaties aan het werk heeft gezien. Een Werk & Getuigenteam, dat vastzat in Peru, vond repatriëringsvluchten en kon terugkeren naar de Verenigde Staten. Verschillende zendelingen werden naar veilige plaatsen gebracht vanuit onstabiele plaatselijke situaties. Eén zendeling werd om gezondheidsredenen overgeplaatst, maar kon ondanks gesloten grenzen en opgeschorte vluchten terugkeren naar het zendingsdoel. Gestrande zendelingen hebben onderdak gevonden en werden in hun onderhoud voorzien, terwijl ze wachten op vluchten terug naar hun zendingsdoel.

Tientallen zendelingen hebben normaal gesproken een heel jaar verlof om geld in te zamelen voor hun bediening en een deel van hun kosten voor levensonderhoud voor de komende twee jaar. Met kerken die persoonlijke bijeenkomsten opschorten en zendelingen in de wacht zetten en hun spreekbeurten uitstellen, is het werven van fondsen voor sommigen een grote uitdaging.

“We zijn erg blij dat kerken bereid zijn om online interviews of diensten te houden. Onze zendelingen hebben video’s gestuurd ‘, zei hij. “We hebben allemaal onmiddellijk maatregelen genomen hier bij het Global Mission Centre , maar ook over de hele wereld, met noodzakelijke investeringen. Het niet kunnen reizen helpt daarbij.

“We zijn dankbaar voor de voortdurende gebeden en giften van Nazareners van over de hele wereld. We bidden ook dat God zal blijven voorzien in de benodigde middelen om onze zendingsinspanningen als kerk te behouden. “

Ondersteunen?

Wilt u het Wereld Evangelisatie Fonds, die o.a. zorgt voor de salarissen van de zendelingen, ondersteunen met een gift, maak uw gift over op rekening NL37INGB0004085285 t.n.v. Districts Nazarene Missions International o.v.v. Wereld Evangelisatie Fonds, of via uw plaatselijke NMI raad van de Kerk van de Nazarener.